Miras Hukuku

Miras ölen kişiden kalan tüm hak, mal, para alacak ve borçlarını kapsar.

  • Vasiyetname ve miras sözleşmelerinin hazırlanması, mirasçılık belgesi alınması, veraset ve intikal işlemlerinin yürütülmesi.
  • Ölüme bağlı tasarrufların iptali ve tenkis davalarının takibi ve sonuçlandırılması.
  • Muris muvazaası, tereke tespit, miras sebebiyle istihkak ve miras ortaklığının taksimi davalarının takibi ve sonuçlandırılması.

Miras Davaları denilince akla hemen sevindirici bir haber gibi gelebilir ancak kişilere miras olarak her zaman para veya taşınmaz mülk kalmaz.  Medeni Kanunun 599. maddesi gereğince mirasçılar, miras bırakanın ölümü ile mirası “bir bütün olarak” (yani miras bırakanın borçları da içerisinde olacak şekilde) kazanırlar.

Miras Davaları Hangi Konuları Kapsar?

Miras bırakan kişinin sahip olduğu mallar borçlarını ödemeye yetmiyorsa bu defa borçlar mirasçılarına miras olarak kalır. Böyle bir durumda hiçbir mirasçı sevinemez tam aksine tüm bu borçlarla ne yapabileceğini düşünür.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi miras davaları sadece alacaklıların anlaşamaması durumunda değil, borç miraslarında da açılabilir. Medenin Kanunun 605 vd. maddelerinde yasal ve atanmış mirasçılara, kendilerine  kalan mirası 3 (üç) ay içerisinde reddetme imkanı tanınmıştır.

Miras olarak borç bırakılan kişi bu borçları ödemek zorunda değildir ancak ödememek için 3 ay içerisinde redd-i miras yaparak mirası yasal yollardan reddetmesi gerekir.

Mirasın reddi için “Miras Davaları” ile ilgilenen bir avukat ile çalışılması herhangi bir hata oluşmasını ve borçları ödemek zorunda kalmanızı engelleyecektir.

İlginizi çekebilir